Digitale innovatie Magazine #35 April | Juni 2022

Call for projects rond digital therapeutics

Frederieke Jacobs
Photo Unsplash.com

Digitale innovatie

E-health Venture lanceert nieuwe call for projects rond digital therapeutics

Frederieke Jacobs
Ondernemer, oprichter van SmartHealth & How About Mom Nederland
Delen
Digitaltherapeutics - afgekort DTx - is de verzamelnaam voor medische interventies die bestaan uit evidencebased, klinisch geëvalueerde software. Denk bijvoorbeeld aan apps en therapieën voor de behandeling van mentale aandoeningen zoals depressie, verslaving of angststoornissen, of digitale pijnbehandeling bij musculoskeletale aandoeningen. Zulke apps-op-recept worden steeds vaker voorgeschreven en vergoed, in België en in het buitenland.

Reden voor de Brusselse start-upstudio en investeerder E-Health Venture om DTx Advance te lanceren, een programma om internationale start-ups te ondersteunen. Deze call for projects is specifiek gericht op digitale therapieën, met andere woorden software om ziektes te helpen behandelen of managen, of medische aandoeningen te voorkomen. Startende bedrijven en ondernemers kunnen zich vanaf 13 december tot en met 18 februari 2022 aanmelden.

Focus op therapieën

E-Health Venture is een in Brussel gevestigde start-upstudio en investeringsfonds, met de focus op digitale gezondheid. De start-upstudio combineert medische en technologische expertise met ervaring in ondernemerschap, plus een sterk netwerk van investeringsfondsen. "Samen zoeken, selecteren en ondersteunen we veelbelovende ideeën en start-ups die zich op digital health richten", aldus Marius Declerck, Head of Incubation.

Binnen dat brede domein van de digitale gezondheidszorg lanceert E-Health Venture jaarlijks meerdere calls for projects: programma’s rond een specifiek thema, bedoeld om (inter)nationale start-ups en ondernemers aan te trekken. Na de eerdere programma’s Onco-Tech, gericht op innovatie in de oncologie, en Move-Well, speciaal voor innovaties in het sport- en beweegdomein, ligt de focus met DTx Advance nu op startende bedrijven die digitale therapieën en oplossingen voor patiënten en zorgverleners ontwikkelen.

"We verwachten zo’n 40 tot 50 aanmeldingen, waarna er 10 geselecteerd worden om hun project te presenteren voor een jury van zorg- en businessexperten. We focussen op projecten die in een vroege fase zitten, en kijken bewust naar alle therapeutische gebieden en ziektebeelden", aldus Hanane Khiel, Venture Architect bij E-Health Venture.

De werkwijze

E-Health Venture begeleidt start-ups bij alle facetten van het ondernemerschap en combineert dat met kennis van de zorgsector. "Ontwikkelaars van DTx-oplossingen moeten zowel klinische data als real-world evidence van de werkzaamheid van hun interventie kunnen leveren.

Deze vereisten zijn een aanzienlijke financiële last voor startende bedrijven, die bovenop een complexe go-tomarket strategie komt. We weten bij E-Health Venture dat dit een veeleisend traject is. Daarom hebben we DTx Advance gelanceerd", aldus Marius Declerck.

Toch gaat veel aandacht naar het sensibiliseren van personeel en bezoekers om gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Er werd een fietspad aangelegd vóór het ziekenhuis in een parkomgeving en er zijn voldoende fietsstallingen.

Met partners

Het DTx Advance programma is een initiatief van E-Health Venture en haar strategische partners, de mutualiteiten PartenaMut/Helan en Goed, en het Fonds Verhelst. IQVIA, een wereldspeler op het gebied van informatie en data in de gezondheidszorg met 80.000 werknemers wereldwijd, is champion van de call for projects.

. Marius Declerck: "De diensten van IQVIA bestrijken het hele spectrum van wat een start-up nodig heeft: van technologische ontwikkeling tot commercialisering en zelfs investeringen. Ze ondersteunen al verschillende Belgische start-ups". Naast IQVIA hebben ook de Voka Health Community – een toonaangevende zorgcommunity in Vlaanderen – en het Journal of Medical Internet Research zich als partners verbonden aan DTx Advance.

Meer informatie over DTx Advance? Kijk op:

qr code e health therapy venture
Delen

    Door in te schrijven op de nieuwsbrief gaat u akkoord met het ontvangen van informatie van Hospitals.be