Voorwoord Magazine #34 Januari - Maart 2022

Positieve energie voor 2022

Jean Stoefs
Photo Space X on Unsplash.com

Voorwoord

Positieve energie voor 2022

Jean Stoefs
Lid van de raad van bestuur van hospitals.Be
Delen
Het woord 'crisis' wordt in het chinees gesymboliseerd door twee ideogrammen: wei (gevaar) en ji (opportuniteit, beslissend moment). Nu we de noodsituatie afgehandeld hebben, kunnen we ons concentreren op het tweede ideogram: de opportuniteiten.

Terugkijkend op de voorbije twee jaar, kunnen we leren uit de gezondheidscrisis die ons naar ongekende en tot voor enkele jaren onvoorstelbare domeinen heeft geleid (teleconsultatie, telewerk voor administratief personeel, versnelde digitalisering, flexibiliteit in onze organisaties en infrastructuren, arbeidsreorganisatie …). De opgeslagen ervaring, zelfs al werd die met veel leed verworven, wapent ons om onze zorgorganisaties duurzaam te herzien, intern in het ziekenhuis, maar ook met onze partners (eerste lijn, nazorg, leveranciers …).

Nieuwe verwachtingen

De uitdagingen zijn gekend en talrijk: blijvend tekort aan zorgpersoneel, uitputting van het personeel, krappe budgettaire context, op te bouwen netwerkstrategie, hervorming van de gezondheidszorg … Onze sector staat op een kruispunt, maar beschikt over kostbare troeven. De zin die elkeen kan vinden in zijn job en thema’s zoals zorgkwaliteit zijn mobiliserende en verbindende elementen om er weer bovenop te geraken, sterker en verder.

Denk ook aan de verwachtingen die de bevolking in onze organisaties stelt en die vorig jaar in onze barometer terug te vinden waren: 93% van de Belgen is tevreden over zijn ziekenhuis, maar de burger verwacht ook dat wij een belangrijke rol spelen in medische innovatie. Dat zal alleen worden vervolgd en versterkt in een stabielere context, met geëngageerde en gerebooste medewerkers.

Nous avons le plaisir d’accueillir de nouveaux membres dans notre Conseil d’Administration de Hospitals. be. Ces forces vives, issues des différents hôpitaux du pays, vont nous aider à poursuivre le développement de l’association et de ses projets (congrès, magazine, baromètre) ainsi que notre présence en ligne. Bienvenue à eux ! Nous vous invitons d’ores et déjà à bloquer le 29 septembre 2022, date à laquelle se tiendra notre conférence annuelle. Le thème et les détails vous seront communiqués avant l’été.

Met de start van het nieuwe jaar hopen we COVID achter te kunnen laten. Zelfs al is dat waarschijnlijk niet definitief, de manier om ermee om te gaan is geëvolueerd sinds maart 2020. De middelen die tot onze beschikking staan zijn talrijker en doeltreffend waardoor we het vervolg serener kunnen tegemoetzien.

Oprechte wensen

Met de start van het nieuwe jaar hopen we COVID achter te kunnen laten. Zelfs al is dat waarschijnlijk niet definitief, de manier om ermee om te gaan is geëvolueerd sinds maart 2020. De middelen die tot onze beschikking staan zijn talrijker en doeltreffend waardoor we het vervolg serener kunnen tegemoetzien.

De ene crisis ligt nog maar pas achter ons of een andere tekent zich al af aan de horizon: de gezondheidscrisis vervaagt, de wereldwijde geopolitieke spanningen laaien op.

In deze turbulente context wens ik u, samen met de raad van bestuur van Hospitals.be, een jaar 2022 waarin iedereen kan herademen en herbronnen. Gezien de inzet zou deze wens wishful thinking kunnen zijn. Het is niettemin de wens die we formuleren om uw organisaties opnieuw van positieve energie te voorzien, en deze energie verder te dragen, ten dienste van de hele bevolking

Delen

    Door in te schrijven op de nieuwsbrief gaat u akkoord met het ontvangen van informatie van Hospitals.be