Dossier kwaliteit in de zorg Beste ziekenhuizen wereldwijd

UZ Leuven: blij maar met nuance

Hospitals.be

Photo © UZ Leuven

Dossier kwaliteit in de zorg Beste ziekenhuizen wereldwijd

UZ Leuven: blij maar met nuance

Hospitals.be

Hospitals.be
Delen

V oor het vijfde jaar op rij hebben het Amerikaanse magazine Newsweek en het dataplatform Statista een lijst opgesteld van World's Best Hospitals. UZ Gasthuisberg (KU Leuven) staat als eerste Belgische ziekenhuis op positie 48, gevolgd door UZ Gent op positie 123, Hôpital Erasme (ULB) op plaats 146, en tot slot, Cliniques universitaires Saint-Luc (UCL Louvain) op plaats 200. De andere Belgische ziekenhuizen vallen buiten de top 250

Meer dan 2300 ziekenhuis in 28 landen kwamen op de lijst terecht. Voor de eerste keer werd een top 250 van algemene ziekenhuis opgesteld. De beste ziekenhuizen per land werden eveneens opgelijst, en per land daarbij nog een lijst van de beste gespecialiseerde ziekenhuizen. Het is de bedoeling van de opstellers om de reputatie en de prestaties van de ziekenhuizen over de landsgrenzen heen te vergelijken.

Dit jaar werd een nieuw element toegevoegd in het scoremodel, de PROMs (Patient’s Reported Outcome Mesures), enquêtes die ziekenhuizen uitvoeren bij patiënten om hun perceptie te meten van welzijn en levenskwaliteit voor en na een hospitalisatie. De top 3 is Amerikaans, hoe kan het anders: Mayo Clinic Rochester, Cleveland Clinic, Massachusetts General Hospitals in Boston. Het eerste Europese ziekenhuis is het Karolinska Universitair ziekenhuis in Zweden (Solna).

Onderhevig aan bias

Prof. dr. Dirk De Ridder, directeur Kwaliteit UZ Leuven en directeur strategie Vlaams Ziekenhuisnetwerk KU Leuven, is blij met hun plaats in de ranking maar nuanceert ook.

"De resultaten zijn uiteraard een opsteker voor ons eigen kwaliteitsbeleid, voor onze medewerkers die dagdagelijks bijdragen aan de kwaliteit en de reputatie van ons ziekenhuis en deze resultaten zijn vertrouwenswekkend voor de patiënten en hun naasten die beroep willen doen op de diensten van UZ Leuven. Maar enige nuance is noodzakelijk."

"De methodologie die Newsweek gebruikt, wordt continu verbeterd, maar blijft onderhevig aan een zekere bias. Zo is 49% van de score gebaseerd op aanbeveling en inschatting van de reputatie van het betrokken ziekenhuis door artsen uit het eigen land. 5% van de score is gebaseerd op aanbeveling en inschatting van de reputatie van het betrokken ziekenhuis door artsen uit het buitenland. Die inschatting van de reputatie van een ziekenhuis is enigszins subjectief."

Nood aan officiële data

14,5% van de score is gebaseerd op patiëntenervaringen, maar gezien er voor België geen officiële data beschikbaar zijn, gebruikt men hiervoor Google Star Rating als alternatief. Dit is een beoordelingssysteem gebruikt door Google om de prestaties van een bedrijf te bepalen op basis van klantervaringen (reviews). Het gaat van 1 tot 5 sterren, waarbij 5 de beste score is. Bij de berekening wordt een gemiddelde van de reviews gehanteerd.

"Ook voor de kwaliteitsgegevens van een ziekenhuis waren voor België geen data beschikbaar en wordt dus eveneens de Google Star Rating gebruikt", gaat prof. De Ridder verder. "Gezien deze minder betrouwbaar is, wordt het gewicht van deze subscores in de totale score dan ook gereduceerd. Dit betekent voor de Belgische ziekenhuizen dat de uiteindelijke score voor meer dan 70% berust op inschattingen van de reputatie van een ziekenhuis door artsen, gezondheidswerkers en ziekenhuisdirecties."

"De vergelijking met internationale ziekenhuizen en gezondheidssystemen waar men wel over objectieve cijfers beschikt omtrent patiëntenervaringen, kwaliteitsdata enz. is dus zeer moeilijk en wetenschappelijk weinig betrouwbaar. De Belgische data hieromtrent zijn onvoldoende om een gefundeerde internationale vergelijking mogelijk te maken en het verbeteren van de Belgische data zou dus een doel moeten zijn voor de overheidsdiensten die hiervoor verantwoordelijk zijn."

"Samengevat zijn we uiteraard blij met ons resultaat, maar zijn we ons zeer bewust van de relativiteit van de gebruikte methodologie. Newsweek verbetert ieder jaar de gebruikte methodologie en we hopen dat de Belgische overheden er zullen in slagen om progressief betere data ter beschikking te stellen, zodat onze ziekenhuizen op een meer objectieve manier kunnen vergeleken worden met onze internationale collega’s."

    Door in te schrijven op de nieuwsbrief gaat u akkoord met het ontvangen van informatie van Hospitals.be

    Schrijf u in voor de nieuwsbrief om het laatste nieuws van Hospitals.be te ontvangen.